четвъртък, 17 март 2011 г.

Пет грешки от които "тъпчеш" на едно място в залата

Днешната публикация, ще представи най-честите и груби грешки сред младите боди билдъри. Стремете се да ги вземете в предвид, когато правите тренировката си, за да може, тя да бъде по добра, и по ефективна.

№ 1: "Да бъдеш, като другите."

Всеки начинаещ, който влиза в залата, обръща внимание на вече напрегналите атлети, които тренират там. Хубаво е да си казваме - "Ех, и аз искам да стана като тях.", но само с казване това няма как да стане. В този ред на мисли ние изоставяме факта, че сме все още нови и "зелени" в залата и директно се хвърляме, я на големи тежести или пък на концентрирани упражнения. Моят съвет е да се започне с базови упражнения и леки тежести, за да може тялото да привикне към натоварването. Вече след това можете да качите още тежести, и да смените/комбинирате базовите упражнения с концентрирани такива.

№ 2: Тренираме само големите мускулни групи

Всички мускули в тялото се развиват индивидуално. Всеки един от нас има любимо упражнение, или просто дадена мускулна група му върви и при нея резултатите идват по бързо. Всеки се кефи когато тренира бицепс или гърди, но мускулните групи не свършват до тук. Факт е, че за да расте тялото, трябва да се обръща особено внимание на тренировката за крака, защото тази мускулна група дава тласък на тялото и го "подритва" да расте. Съвета ми е да обръщате по-голямо внимание на групите, които "не ви вървят", защото там резултата идва на по късен етап и с много повече усилия.

№ 3: Неправилно изпълнение на упражненията

За съжаление всеки трети фитнес маниак не изпълнява правилно упражненията в залата. Наистина няма никакво значение, че вместо 30кг сте сложили 25 или 40кг, ако не изпълнявате упражнението правилно. Когато килограмите са ви в повече, вие неусетно добягвате до чийтинг, а чрез него много улеснявате вашите мускули. Така вие не ги карате да растат а дори напротив. Съвета ми е да правите движенията бавно, колкото се може без чийт. По-добре слагайте 5-10кг по-малко, но изпълнявайте упражненията качествено, отколкото обратното.

№ 4: Избягване на трудностите

Почти всеки има навика да избягва трудностите. Явно изпускате смисъла на цялата работа, а именно ПОВЕЧЕ ТРУДНОСТ - ПОВЕЧЕ РЕЗУЛТАТИ. Какво разбираме под "трудност"? Под това нещо разбирам: Примерно правиш маса, и можеш да правиш с 80кг на лежанката, а вместо това ти правиш с 60кг. Ето с този пример се доказва, че по този начин маса не се качва. Трябва да му бъде тежко на мускула за да може да расте. Друг пример са трудните движения. Много хора залагат на машините вместо на свободните тежести, именно заради тази причина. Но е факт, че при свободните тежести резултата е 2 пъти по-добър.

№ 5: Претренирате тялото си

И накрая, но не на последно място - претренирането лато фактор. Голяма грешка е да прекарвате часове в фитнеса. Така вие бихте разрушили постигнатото до момента. Трябва да сведете продължителността на тренировката максимално и да засилите нейната плътност и ефективност. Не прекарвайте повече от 2 часа в залата + загрявка и кардио.


Няма коментари:

Публикуване на коментар